dcsimg Nytt arkitektonisk signalbygg i Kvinnherad - Rambøll
     
|
Husnes kulturskolesenter
7. juni 2013

Nytt arkitektonisk signalbygg i Kvinnherad

I dag åpner Kvinnherad Kulturskulesenter. – Vi ønsker at den nye kulturskolen skal spille en hovedrolle i Kvinnherad, sier sivilarkitekt i Rambøll, Torstein Skauge.
 

Rambøll i samarbeid med LEAD Inc. Arkitekter og Smedsvig landskapsarkitekter vant dette prosjektet i en nasjonal arkitektkonkurranse i 2008.

Rektor for Kvinnherad kulturskule, Rolf Lothe, er svært fornøyd med det nye bygget:
– Vi har fått et godt bygg for utøving av dans, drama, sang og teater. Folk er veldig begeistret for selve bygget og mange gleder seg til å komme inn og se det. Det er enestående at en kommune som Kvinnherad bygger et eget bygg for kulturskolen.

Nyskapende kultursenter

Husnes er tettstedet i Kvinnherad kommune som på slutten av 60-tallet ble et industrisamfunn og vokste til å bli den mest folkerike bygda i kommunen. Kultursenteret på Husnes består i dag av kulturhus, kino, ungdomssenter og bibliotek. Det nye bygget er integrert i dette kultursenteret, som ble bygd på 70-tallet.

– Vi er fornøyd med designet og hvordan bygget fremstår i det urbane landskapet. Det fungerer godt, sier Gretha Rød, sivilarkitekt i Lead Inc, som roser samarbeidet med Rambøll og Smedsvig landskapsarkitekter.

– Bygget er en spennende nyskapning og et løft for arkitekturen på Husnes. Byggherre og kommunen har hatt bra forståelse for viktigheten av å holde god kvalitet på uteområdene. Det er vi glade for, sier Arne Smedsvig i Smedsvig Landskapsarkitekter.

Ny arkitektonisk retning i Husnes

Det nye kulturskolesenteret ligger like ved et nytt stort kjøpesenter.
– Vi kan ikke konkurrere i størrelsen, men vi har hatt som mål å vise at det å være liten og spesiell kan være like sterkt som det å være stor, sier Torstein Skauge, som er fornøyd med resultatet:

– Det lille bygget er mer markant enn kjøpesenteret. Husnes sentrum har behov for å få en ny arkitektonisk retning og vårt mål har vært at kulturskolen som institusjon og fysisk identitet både skal kunne utvikle det eksisterende kultursenteret og være en katalysator for en helhetstenking for området.

– Vi ønsker at kulturskolen skal være integrert i sentrumsmiljøet og de eksisterende kulturinstitusjonene i Husnes sentrum. Vi har vært opptatt av hvordan bygget forholder seg til aksene i Husnes sentrum og det er et blikkfang. Dette er mer enn et kult bygg, forsikrer Skauge.

Drama, dans, musikk og billedkunst

Kulturskolen inneholder arealer for drama, dans, musikk og billedkunst. Motto for prosjektet har vært «Scenen er din».

Det overbygde inngangspartiet kan enkelt gjøres om til en utendørsscene, hvor tappene fungerer som amfier.
– Dette er en scene som enkelt kan tas i bruk uten mye rigging. Dette er en gave til bygdas innbyggere. Dette skal være et bygg for alle, sier Skauge.

Har stoppeffekt

Gjennom byggets store glassvegg kan man også fra utsiden se hva som rører seg i den store salen.
– Man kan stå utenfor å se barn danse i den store salen. Det er også mulig vise direkte overførte fotballkamper på den store glassveggen. Vi ønsker at bygget skal skape nye møteplasser, sier Skauge, som håper at bygget vil skape debatt.

– Det har en spesiell og annerledes utforming enn de andre byggene i Husnes, og vi ønsker at folk skal stoppe opp og undres. Noen synes sikkert at det er stygt. Andre at det er pent, slik er det alltid.

Kvinnherads Lambda

Prosjektet har vært omdiskutert i kommunen:
– De kaller det for Kvinnherad sitt Lambda. Prosjektet har vært omdiskutert i kommunen som har hatt en anstrengt økonomi, men jeg har fått svært mye positive tilbakemeldinger på selve prosjektet. Jeg hører nå veldig mye bra, sier Gretha Rød, sivilarkitekt i Lead Inc.

– Folk har ikke vært i mot selve bygget, men noen har ment at det er feil tidspunkt å bygge et eget kulturskolesenter. Men når er det riktige tidspunktet, spør rektor Rolf Lothe, som har fått en ny storstue.

 

Mer info

 
Husnes musikk- og kulturskulesenter
Prosjektomtale

Les mer om prosjektet og se flere bilder

Kvinnherad kulturskulesenter

Kontakt

Torstein Skauge
Nettverksleder for arkitektur, plan og landskapsarkitektur
T+47 952 21 413
Etorstein.skauge@ramboll.no